Jinekoloji Nedir?
- Anasayfa
- Jinekoloji Nedir?
Vajinal Akıntı Nedir, Nasıl Geçer?
Vajinal Kaşıntı Neden Olur, Nasıl Geçer?
İdrar Kaçırma Nedenleri Ve Tedavisi
Doğum Sonrası Yırtıkların Tedavisi Var Mıdır?
Adet Düzensizliği Nedir, Tedavisi Var Mıdır?
Rahim Ağzı Kanser Taramaları Nelerdir?
Laparoskopi Yöntemi Ile (Kapalı Ameliyat) Hangi Ameliyatlar Yapılır?
Yumurtalık Kistleri Nedir, Hangileri Tehlikelidir?
Çikolata Kisti (Endometriozis) Bulguları Ve Tedavisi
Spiral (Rahim İçi Araç) Çeşitleri Nelerdir?
Cinsel İlişkiden Sonra Gebe Kalmamak İçin Neler Yapılmalı?
Aşkan, Yeni Meram Cd. NO:156, 42090 Meram/Konya
-
Pzts - Cuma 08:30 - 17:00
-
Cumartesi 08:30 - 18:00
-
Pazar Kapalı
Jinekoloji Nedir?
Kadınlarda meydana gelen adet düzensizliğine sebep olabilecek bazı faktörler bulunmaktadır. Bu faktörler aşağıda maddeler halinde listelenmiştir. Bu listeyi inceleyerek adet düzensizliğine sebep olabilecek faktörleri bulabilir ve bunların çözümü için önlem alabilirsiniz.
- HormonalDeğişiklikler: Adet döngüsü, hormon seviyelerindeki değişikliklerden büyük oranda etkilenebilir. Bu değişiklikler doğum kontrol hapı kullanımı, hormonal bozukluklar veya stres nedeniyle ortaya çıkabilir.
Yaş: Ergenlikte veya menopoz döneminde yaklaşıldığında hormon seviyelerindeki değişiklikler adet düzenini etkileyebilir.
- Aşırı Kilo veya Zayıflık:Vücuttaki aşırı yağ veya az yağ, hormonal dengesizliğe neden olabilir ve bu da adet düzensizliğine yol açabilir.
- Şişmanlık: Aşırı kilolu olan kadınlar, vücutlarının yağ dokusunda östrojen üretirler. Böylece bu durumundan kaynaklı kadınların adet düzenlerinde değişiklikler olabilmektedir.
- Yoğun Egzersiz:Yoğun bir tempo ile spor yapan kadınların vücudunda bulunan yağ oranı büyük bir ölçüde azalabilir ve bu kadınların vücutlarında hormonal değişiklikler meydana gelebilir. Bu durumdan dolayı da adet düzensizliği olabilmektedir.
- Diğer Hastalıklar:Yumurtalık kistleri, rahim veya rahim ağzı kanseri gibi durumlar kişinin adet düzensizliği geçirmesine sebep olabilmektedir.
Adet düzensizliğinin belirtileri kadından kadına değişebilir. Bazı kadınlar, adet döngüleri arasındaki süre veya kanama miktarındaki değişiklikleri fark ederken bazı kadınlar ise hiçbir belirti hissetmeyebilir. Adet düzensizliği, bir kadının gebe kalmasını zorlaştırabilir ve sağlık problemlerine yol açabilir. Böyle bir durum ile karşı karşıya kaldıysanız mutlaka profesyonel bir doktordan yardım almanızı öneririz.
Yanda bulunan butona tıklayarak, jinekoloji ile ilgili daha fazla yazımıza ve faydalı bilgilere ulaşabilirsiniz.
Adet Düzensizliği Nedir?
Adet düzensizliği, kadınların menstrüasyon döngüsünün düzensiz olması durumunu ifade etmektedir. Normalde bir kadının adet döngüsü ortalama 28-32 gün sürer ve her ay yaklaşık 3-7 gün arasında kanama olmaktadır. Fakat bazı durumlarda bazı kadınların adet döngüleri düzensiz olabilir ve bu durum farklı nedenlerden kaynaklanabilmektedir.
Adet düzensizliği genel olarak ergenlik çağındaki genç kızlarda ve menopoz dönemine yaklaşan kadınlarda daha sık görülmektedir. Bununla birlikte herhangi bir kadın yaşta adet düzensizliği yaşayabilir. Adet düzensizliği, bazı durumlarda sadece birkaç ay boyunca ortaya çıksa da bazı kadınlar için çok daha uzun sürebilmektedir.
Adet Düzensizliğinin Tedavisi Var Mıdır?
Adet düzensizliği, sadece kendi başına bir hastalık olmayıp genel olarak diğer bazı hastalıkların önemli bir belirtisi olarak meydana çıkmaktadır. Bundan dolayı, adet düzensizliklerinin tedavisinde, bu duruma yol açabilecek tıbbi durumun ortadan kaldırılması veya düzeltilmesi esas olarak alınmaktadır.
Adet düzensizliği yaşanan bir kadının yaşadığı adet düzensizliği hormonal bir dengesizlikten dolayı ortaya çıktığı tespit edilirse kişiye hormon düzenleyici ilaçlar verilerek adet düzensizliği tedavisi uygulanır. Eğer başka bir sebepten dolayı adet düzensizliği geçiriyorsa buna göre başka bir tedavi uygulanarak çözüm aranır. Bu tedavi yöntemleri hakkında daha fazla bilgiyi doktorunuzdan öğrenebilirsiniz.