Endometrial polip nedir? Histereskopi ile polip ameliyatı nasıl yapılır?
- Anasayfa
- Endometrial polip nedir? Histereskopi ile polip ameliyatı nasıl yapılır?
Vajinal Akıntı Nedir, Nasıl Geçer?
Vajinal Kaşıntı Neden Olur, Nasıl Geçer?
İdrar Kaçırma Nedenleri Ve Tedavisi
Doğum Sonrası Yırtıkların Tedavisi Var Mıdır?
Adet Düzensizliği Nedir, Tedavisi Var Mıdır?
Rahim Ağzı Kanser Taramaları Nelerdir?
Laparoskopi Yöntemi Ile (Kapalı Ameliyat) Hangi Ameliyatlar Yapılır?
Yumurtalık Kistleri Nedir, Hangileri Tehlikelidir?
Çikolata Kisti (Endometriozis) Bulguları Ve Tedavisi
Spiral (Rahim İçi Araç) Çeşitleri Nelerdir?
Cinsel İlişkiden Sonra Gebe Kalmamak İçin Neler Yapılmalı?
Aşkan, Yeni Meram Cd. NO:156, 42090 Meram/Konya
-
Pzts - Cuma 08:30 - 17:00
-
Cumartesi 08:30 - 18:00
-
Pazar Kapalı
Rahim İçi Polip Nedir?
Polipler vücudun birçok yerinde görünebilir. Bu yazımızda bahsedeceğimiz polipler rahim içi poliplerdir. Poliplerin histeroskopik tedavisini anlatmadan önce poliplerin ne olduğunu, neden oldukları semptomları ve kanser riski olup olmadığını bilmek doğru zamanda doğru tedaviyi almanızı sağlayacaktır.
Rahim içi (Uterin) polipleri, rahim içindeki duvarda (Uterus) bulunan hücrelerin büyümesiyle oluşur. Rahim polipleri, rahim iç yüzeyinden (endometriyum) rahim boşluğuna doğru büyüyen, genellikle birkaç santimetreden büyük olmayan yumuşak kırmızı yumrulardır. Polipin ucu genellikle kısadır, ancak bazen polipin rahim ağzından çıkmasına yetecek kadar uzundur. Polipler sıklıkla kanar ve fallop tüplerinin yakınında büyüyen uterin polipler tüplere girişi engelleyebilir ve gebe kalmayı etkileyebilir. Rahim polipleri kadınlarda menopozdan önce veya sonra gelişebilir. Premenopozal dönemde nadiren poliplerden kanser gelişebilir. Bununla birlikte, menopoz sonrası dönemde polip ve rahim zarı kanseri olan endometriyal kanser riski artar.
Yanda bulunan butona tıklayarak, kapalı cerrahi ile ilgili daha fazla yazımıza ve faydalı bilgilere ulaşabilirsiniz.
Polip Belirtileri
Rahim polipli birçok kadında semptom görülmez. Diğerleri aşağıdaki belirtilerden bir veya daha fazlasına sahip olabilir:
- Düzensiz dönemler gibi sık veya öngörülemeyen aralıklarla değişen miktarlarda kanama.
- Adet dönemleri arasında kanama.
- Son derece ağır adet dönemleri.
- Anormal vajinal akıntı.
- Menopozdan sonra vajinal kanama.
Histeroskopik Polip Tedavisine Hazırlık
Ofis (tanısal) histereskopi olacaksanız ve genel anestezi almayacaksanız, ek bir hazırlık yapmanıza gerek yoktur. Histeroskopi işleminde zaman çok önemlidir. Histeroskopi işlemi tercihen adet döneminin bitiminden birkaç gün sonra yapılır.
Histeroskopik polip tedavisi nasıl yapılır?
Histeroskopik poliplerin tedavisi muayenehanede veya hastane ortamında yapılabilir. Kullanılacak histereskopun kalınlığı 3-5 mm arasında ise ofiste şartları koşullarında histereskopinin rahim içi yer kaplayıcı lezyonun ne olduğu anlaşılmasını ve daha sonra da bu yer kaplayıcı lezyon bir polip ise genel anesteziye ihtiyaç duyulmadan Küçük kalibreli histeroskopik makas ve grasperlar ile polip çıkarma ameliyatı gerçekleştirilebilir.
Birden fazla polip varlığında ya da rahim içi yer kaplayan lezyon miyomları, rahim içi yapışıklıklar, rahim perdesi gibi durumlarda operatif (cerrahi) histereskopi yöntemi ile ve hastane koşullarında işlemin ve ameliyat yapılması daha uygun olacaktır.