Doç. Dr. Feyza Çintesun

+90 507 942 6042
feyzanur-incesu-cintesun-logo

Kadın Hastalıklarında Laparaskopik Cerrahi Nedir?

Randevu Formu
İletişim Bilgileri
Konum

Aşkan, Yeni Meram Cd. NO:156, 42090 Meram/Konya

Çalışma Saatleri
  • Pzts - Cuma 08:30 - 17:00
  • Cumartesi 08:30 - 18:00
  • Pazar Kapalı
laparoskopik-cerrahi-kapalı-ameliyat-nedir

Laparoskopik Cerrahi (Kapalı Ameliyat) Nedir?

Laparoskopi, kapalı ameliyat olarak da bilinen bir ameliyat tekniğidir. Şuan günümüzde birçok jinekolojik hastalığın tedavisinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Laparoskopi, Latince’de “karın içi bölgesini gözleme” anlamına gelmektedir. Göbek deliğine uygulanan 1 cm’lik kesiden ucunda kamera ve ışık kaynağı bulunan kablo şeklinde bir alet ile görüntü ekrana aktarılır. Uygulanacak olan tedaviye bağlı olarak değişmekle beraber karnın her iki tarafına yapılan 0.5cm’lik iki veya üç kesiden de laparoskopik ameliyatlara uygun cerrahi aletler konumlandırılarak işlem gerçekleştirilir. İşlem sırasında tüm yapıların gözlemlenebilmesi ve cerrahinin gerçekleştirilebilmesi için karın karbondioksit (CO2) gazıyla şişirilir. Bu gaz asla yanıcı bir gaz değildir, böylelikle ısı ve elektrik enerjisi yayan cerrahi aletler güvenle kullanılabilir. Ayrıca vücuttan emilmesi halinde herhangi bir zararı olmadığı için laparoskopik ameliyatlarda en çok tercih edilen gazdır. Karbondioksit gazı ile karnın şişirilmesinin ardından kamera ile karın içi organlar detaylı bir şekilde incelenir ve cerrahi aletler ile ameliyat gerçekleştirilir.

Kapalı cerrahi ile ilgili daha fazla içeriğe ulaşın

Yanda bulunan butona tıklayarak, kapalı cerrahi ile ilgili daha fazla yazımıza ve faydalı bilgilere ulaşabilirsiniz.

Laparoskopinin Avantajları Nelerdir?

Açık cerrahiyle kıyaslandığında laparoskopik cerrahi hem ameliyat hem de ameliyat sonrası dönemde hasta açısından ciddi artıları olan bir prosedürdür. Avantajları şöyle sıralanmaktadır:

  • Daha kısa hastanede kalış süresi,
  • Kozmetik açıdan büyük kesikler yerine daha küçük kesikve yara izi,
  • Operasyonda daha az kan kaybı,
  • Ameliyat sonrası dönemde daha az ağrı,
  • Yaralar daha hızlı iyileşme,
  • Gündelik aktivitelere daha hızlı dönüş,
  • Özellikle kilolu hastalarda ameliyat sonrası yara yeri enfeksiyonu riskini azaltması,
  • Ameliyat sonrası karın içinde yapışıklık oluşma ihtimalinde azalma,
  • Ameliyat sonrası kesi yerinde herni (fıtık) oluşma riskinde azalma.
laparoskopik-nin-avantajlari

Laparoskopi hangi kadın hastalıklarında kullanılabilir?

Laparoskopik cerrahi birçok kadın hastalığında hem tanıda hem de tedavide kullanılabilmektedir. Jinekolojide laparoskopinin uygulandığı durumlar aşağıdaki gibi sıralanmaktadır:

  1. Tanısal (Diagnostik) Laparoskopi: Jinekolojik muayene ve görüntüleme yöntemleri tanı koyulmasında her zaman yeterli olamayabilir ya da ön tanının doğrulanması gerekebilir. Bu ve buna benzer durumlarda tanısal (diagnostik) laparoskopi altın standart yaklaşımdır. Özellikle infertilite (kısırlık) vakalarında gebeliğe engel olabilecek karın içi patolojinin varlığının araştırılmasında sıklıkla bu işlem tercih edilmektedir. Bu işlem sırasında tüplerin açık olup olmadığı, yumurtalık fonksiyonu ve karın içindeki yapışıklıklar değerlendirilip tedavi edilebilir. Ayrıca kronik pelvik ağrısı olan kadınlarda alttan yatan faktörün araştırılıp çözüm üretmek için uygulanabilir.
  2. Miyomlar: Miyomlar kadınlarda en sık görülen jinekolojik rahatsızlıklardandır. Rahim kas dokusundan kaynaklanan iyi huylu bu tümörler ağrı, kanama, infertilite (kısırlık), tekrarlayan düşükler, erken doğum gibi şikayetlere yol açabilir. Günümüzde laparoskopik cerrahi uygun hastalarda miyom ameliyatlarında öncelikli olarak tercih edilen tedavi yöntemidir.
  3. Yumurtalık Kistler: Her yumurtalık kistinin tedavisinde birinci tercih cerrahi yaklaşım değildir. Ancak medikal tedaviye yanıt vermeyen kistlerde, boyutları artmış kistlerde, dermoid kistlerde, endometrioma (çikolata kisti) tedavisinde laparoskopik cerrahiye başvurulabilir.
  4. Endometriozis:Endometriozis rahim duvarını oluşturan endometrium tabakasının vücutta farklı dokularda veya organlarda yerleşmesi durumuna denir. Karın içerisinde oluşturduğu yangıya bağlı olarak yapışıklıklar ve anatomide değişikliklere yol açabilir. Endometriozis kaynaklı ağrı ve infertilite (kısırlık) tedavisinde laparoskopi altın standart cerrahi yaklaşımdır.
  5. Histerektomi (Rahim Çıkarılması):Tedaviye dirençli kanama, ağrı, miyomları olan daha ileri yaştaki hastalarda laparoskopik olarak uterus (rahim) çıkarılarak kesin bir tedavi uygulanabilir.
  6. Rahim ve Vajina Sarkması:İleri yaşta, çok sayıda vajinal doğum veya zor doğum yapanlarda ve genetik yatkınlığı olanlarda görülebilen genital organlarda sarkma tedavisinde laparoskopik sakrokolpopeksi operasyonu uygulanabilir.
  7. İnfertilite (Kısırlık):Laparoskopi ile iç genital organlarda gebeliğe engel olabilecek yapışıklıkların ve patolojilerin hem tanısı hem de aynı seansta tedavisi sağlanabilir.
  8. İdrar Kaçırma Tedavisi:İdrar kaçırma tedavisinde hem vajinal hem de laparoskopik teknikler tercih edilebilir. Özellikle daha önce başarısız olmuş idrar kaçırma tedavisi öyküsü olan hastalarda Burch Operasyonu laparoskopik yöntemle gerçekleştirilebilir.
  9. Dış Gebelik:Dış gebelik erken dönem gebeliklerin en riskli ve anne adayı için hayati tehlike oluşturacak komplikasyonudur. Laparoskopik olarak tedavisi sağlanabilir.
  10. Tüp Bağlanması ve Tüp Açılması:Tüplerin bağlanması etkili bir korunma yöntemidir laparoskopik olarak aynı gün taburcu olacak şekilde işlem yapılabilir. Daha önce tüplerini bağlatıp tekrar gebelik planı olan kadınlarda da tüplerin açılması ameliyatı laparoskopik olarak gerçekleştirilebilir.
  11. Rahim Ağzı Yetmezliği ve Serklaj:Tekrarlayan gebelik kaybı olanlarda rahim ağzına atılan serklaj dikişi laparoskopik yöntemle de atılabilmektedir. Başarı şansı vajinal işlemlere göre daha yüksektir.
  12. Jinekolojik Kanser Tedavisi:Endometrium (rahim duvarı) kanseri, over (yumurtalık) kanseri ve erken evre serviks (rahim ağzı) kanseri tedavisinde kullanılmaktadır.