Histereskopi Nedir? Tanısal Histereskopi Nedir? Operatif Histereskopi Nedir?
- Anasayfa
- Histereskopi Nedir? Tanısal Histereskopi Nedir? Operatif Histereskopi Nedir?
Vajinal Akıntı Nedir, Nasıl Geçer?
Vajinal Kaşıntı Neden Olur, Nasıl Geçer?
İdrar Kaçırma Nedenleri Ve Tedavisi
Doğum Sonrası Yırtıkların Tedavisi Var Mıdır?
Adet Düzensizliği Nedir, Tedavisi Var Mıdır?
Rahim Ağzı Kanser Taramaları Nelerdir?
Laparoskopi Yöntemi Ile (Kapalı Ameliyat) Hangi Ameliyatlar Yapılır?
Yumurtalık Kistleri Nedir, Hangileri Tehlikelidir?
Çikolata Kisti (Endometriozis) Bulguları Ve Tedavisi
Spiral (Rahim İçi Araç) Çeşitleri Nelerdir?
Cinsel İlişkiden Sonra Gebe Kalmamak İçin Neler Yapılmalı?
Aşkan, Yeni Meram Cd. NO:156, 42090 Meram/Konya
-
Pzts - Cuma 08:30 - 17:00
-
Cumartesi 08:30 - 18:00
-
Pazar Kapalı
Histeroskopi Nedir?
Histeroskopi; kısırlık, tekrarlayan düşüklerin nedeninin araştırılması veya düzensiz adet kanamaları gibi şikayetlerde baş vurulan bir işlem olarak bilinmektedir. Peki histeroskopi nedir, neden yapılır ve ne zaman istenir, bu soruların yanıtlarını biraz daha yakından inceleyelim.
Öncelikle, Rahim içinin ve tüplerin rahime açılan bölümünün optik kamera vasıtasıyla incelenmesi işlemine histeroskopi denilmektedir. Tanısal bir yöntem olduğu gibi aynı zamanda cerrahi tedavi amacıyla da kullanılmaktadır.
Yanda bulunan butona tıklayarak, kapalı cerrahi ile ilgili daha fazla yazımıza ve faydalı bilgilere ulaşabilirsiniz.
Tanısal (Diagnostik) Histeroskopi Nedir?
Tanısal histeroskopi yani en çok bilinen adı ile “Ofis Histeroskopi” rahmin içinin incelenmesi amacı ile yapılmaktadır. Muayene esnasında uygulanabilir olması nedeni ile daha çok ofis histereskopisi olarak adlandırılmaktadır. Tanısal histeroskopi, laparoskopi yönteminde olduğu gibi teleskop adı verilen ışıklı optik bir sistem aracılığı ile yapılmaktadır. Ancak bu sistemin çapı oldukça incedir. Tanısal amaç altında kullanılan sistemlerin çapı ortalama 5 mm olmaktadır. Rahim ağzına genişletme yani dilatasyon yapılmadan girişim yapılmaktadır. Bu işlem jinekolojik muayene pozisyonunda gerçekleştirilmektedir.
Tanısal ve Operatif Histeroskopi Nedir başlığında açıklamakta olduğumuz tanısal histeroskopide rahim ağzından bazı özel sıvılar içeri verilmektedir. Böylece işlem esnasında rahim duvarlarının birbirinden ayrılması sağlanmaktadır. Sıvı dolumu sonrasında genişleyen rahim içerisindeki yapılar histeroskopi yöntemi ile direkt olarak görüntülenebilmektedir. Böylece rahim içi tüm patolojiler rahatlıkla değerlendirilebilmektedir.
Tanısal histeroskopi genellikle anesteziye ihtiyaç duyulmadan yapılmaktadır. Lokal anesteziye ve yatış işlemine gerek duyulmadan yapılan bu yöntem belli bir dönemde yapılmaktadırlar. Özellikle rahim içerisinin daha net ve kolay bir şekilde değerlendirilebilmesi için genellikle adet kanamasının bittiği birkaç gün sonrasında yapılmaktadır. Bu süre içerisinde hem yapısal hem de işlevsel olarak tüm rahim detaylı bir şekilde incelenmeye elverişli olmaktadır.
Diagnostik yani ofis histeroskopi aracılığı ile rahim içerisindeki tüm miyom, polip, adezyon gibi tüm rahim içi patolojiler direkt olarak tespit edilebilmektedir. Histeroskopi sonrasında tanı koyularak gereklilik halinde tedavi için uygun yöntem ve hazırlıklar başlatılmaktadır.
Operatif (Cerrahi) Histeroskopi Nedir?
Tanısal histeroskopi esnasında tanısı koyulan pek çok anormallikler “Operatif (Cerrahi) Histeroskopi” ile yani adından da anlaşılacağı üzere cerrahi olarak tedavi edilebilmektedir. Özellikle rahim içerisindeki polip (büyüme gösteren parçalar), septum (rahmin bölünmesine neden olan parça), adezyon (yapışıklık) ve rahim içi miyomlar bu yöntem aracılığı ile cerrahi operasyonla tedavi edilebilmektedir.
Tanısal ve Operatif Histeroskopi Nedir konusunun detaylı bir şekilde açıklanarak ifade edildiği bu noktada, histeroskopide kullanılan histeroskopun içindeki kanalları aracılığı ile operasyonda kullanılacak aletlerin rahim içerisinde geçişinin sağlandığını söyleyebiliriz. Histeroskop içerisindeki bu kanallar arasından işlem esnasında kullanılacak cerrahi gereçler rahatlıkla geçmektedir. Bu sistemde dizayn edilen teknik sonrasında cerrahi girişim başlatılmaktadır
Cerrahi yani operatif histeroskopi esnasında yapışıklıklar, rahim içerisinde görülebilen miyomlar ve polipler tedavi edilmektedir. Doğumsal anormallik varsa ya da rahmi tamamen ya da kısmen ikiye bölen bir septum mevcutsa histeroskopi yöntemi ile düzeltilmektedir. Bu girişim sonrasında da rahim duvarlarının birbirine yapışmasını önlemek amacı ile rahim içerisine özel adezyon önleyici jel uygulanmaktadır. Tüm girişimin bitmesinin ardından bazı hormon ilaçları ve antibiyotikler kullanılmakta ve enfeksiyon riski en aza indirilmektedir. Ayrıca hormonal ilaçlar ile rahim içi zarının daha hızlı bir şekilde iyileşmesi sağlanabilmektedir.