Doç. Dr. Feyza Çintesun

+90 507 942 6042
feyzanur-incesu-cintesun-logo

Vajinal Akıntı Nedir, Nasıl Geçer?

Randevu Formu
İletişim Bilgileri
Konum

Aşkan, Yeni Meram Cd. NO:156, 42090 Meram/Konya

Çalışma Saatleri
  • Pzts - Cuma 08:30 - 17:00
  • Cumartesi 08:30 - 18:00
  • Pazar Kapalı
vajinal-akinti-neden-olur

Vajinal Akıntı Neden Olur?

Vücutta meydana gelen beyaz şeffaf akıntı normal olarak karşılanır ve vücutta meydana gelen hormonal değişikliklerden kaynaklanmaktadır.  Cinsel uyarılma ve yumurtlama gibi durumlarda vajinadaki akıntılarda artış yaşanabilir. Beslenme değişiklikleri,doğum kontrol haplarının kullanılması,rahim içi araç varlığı ve stres  de vajinada ki akıntının artmasına sebep olabilir.

Vücutta anormal vajinal akıntı genellikle enfeksiyondan dolayı kaynaklanmaktadır. Vajinanın normal bakteri dengesindeki herhangi bir değişiklik akıntıdaki rengi, kokuyu veya kıvamı etkilemektedir. Normal vajinal floradaki dengenin bozulabilmesine sebep olabilecek bazı faktörler aşağıda maddeler halinde listelenmiştir.

  • Rahim ağzı kanseri
  • Şeker hastalığı
  • Antibiyotik kullanımı
  • Steroid kullanımı
  • Doğum kontrol haplarının kullanımı
  • Bazı bakteriyel enfeksiyonlar
  • Banyo köpüğü, kokulu sabunlar ve losyon kullanımı
  • Vajinal duş
  • Maya mantarı enfeksiyonları

Bu gibi birçok durum vajinada akıntının normal formundan çıkıp enfeksiyöz akıntıya sebep olabilmektedir.

Jinekoloji ile ilgili daha fazla içeriğe ulaşın

Yanda bulunan butona tıklayarak, jinekoloji ile ilgili daha fazla yazımıza ve faydalı bilgilere ulaşabilirsiniz.

Vajinal Akıntı Nedir?

Vajinal akıntı, vajina ve rahim ağzındaki küçük bezlerden salgılanan sıvıdır. Bu sıvı, vajinayı ve üreme sistemini temiz ve sağlıklı tutarak eski hücreleri ve kalıntıları temizlemek için her gün vajinadan sızar. Vücutta östrojen ve progesteron hormonlarının kandaki seviyelerine göre akıntının tipi,kıvamı ve görüntüsü değişebilir. Östrojenin yüksek olduğu durumlarda örneğin yumurtlamadan hemen önce mukus, yumurta beyazının kıvamına benzer şekilde ince ve kaygan olacaktır. Yumurtlamadan sonra ise vajinal akıntı mukus bulanık, beyaz veya sarı ve çoğunlukla yapışkan hale gelecektir.

vajinal_akinti-nedir

Vajinal Akıntı Türleri Nelerdir?

Beyaz renkli akıntı

Özellikle adet döngüsünün başında veya sonunda bir miktar beyaz akıntı olması normaldir. Bununla birlikte, akıntıya kaşıntı eşlik ediyorsa ve yoğun, kesilmiş süt benzeri bir kıvama veya görünüme sahipse, bu durum normal değildir ve maya enfeksiyonunun bir işareti olabilir.

Berrak ve akışkan akıntı

Berrak ve akışkan akıntı tamamen doğal akıntıdır. Ayın herhangi bir zaman diliminde görülebilen berrak ve akışkan akıntı egzersizden sonra yoğun olarak görülebilir.

Açık ve kıvamlı akıntı

Vajinal akıntı berrak  ama kıvamlı mukus benzeri  bir yapıdaysa bu durum söz konusu kişinin yumurtlama döneminde olduğunu göstermiş olur. Nitekim berrak ve mukus benzeri olan bu akıntı çeşidi normal bir vajinal akıntıdır.

Kahverengi veya kanlı akıntı

Kahverengi veya kanlı akıntının, özellikle adet döngüsü sırasında veya hemen sonrasında görülmesi genellikle normaldir. Adet döneminin sonunda akıntı kırmızı değil de kahverengi görünebilir. Ayrıca adetler arasında az miktarda kanlı akıntı yaşanabilir. Bu durum ‘lekelenme’ olarak adlandırılır.

Hamileliğin erken bir aşamasında görülen lekelenme ise düşük belirtisi olabilir. Bu tür durumda vakit kaybedilmeden kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurulmalıdır.

Kahverengi veya kanlı akıntı, nadir olarak endometriyum veya rahim ağzı kanseri işareti de olabilir. Myomlar veya endometrial polipler gibi başka sorunlar da kahverengi veya kanlı akıntının sebebi olabilir. Bu nedenle yıllık pelvik jinekolojik muayene ve smear testi yaptırmak gereklidir. Bu sayede jinekoloğunuz, servikal anormallikleri kontrol edecektir. 

Sarı veya yeşil renkli akıntı

Yoğun kıvamlı, köpüklü, kalın, kötü bir kokuya birlikte görülen sarı veya yeşil  vajinal akıntı türü normal değildir. Bu tür bir akıntı trikomonas enfeksiyonunun bir işareti olabilir. Bakteriyel enfeksiyonlar bazen cinsel ilişki yoluyla yayılır. Bu durumda eş tedavisi de önerilir

vajinal-akinti-nasil-gecer

Vajinal Akıntı Nasıl Geçer?

Vajinal akıntı tipine göre tedavi edilmelidir.Örneğin mantar enfeksiyonlu bir vajinal akıntının tedavisi başka trikomonas enfeksiyonu kaynaklı vajinal akıntını tedavisi başka hormonal kaynaklı vajinal akıntının tedavisi başka olacaktır.Aşağıda vajinal enfeksiyonalardan korunmak için öneriler bulacaksınız

  • Vajina temizliğinde sudan başka bir ürün kullanılmamalıdır. Doktorunuzun tavsiye ettiği vajina Ph’ına uygun temizleyiciler doktor kontrolünde dönemsel olarak kullanılabilir.
  • İlişki sonrası vajina duşu yapılmamalıdır.
  • %100 pamuk içeren iç çamaşırlar tercih edilmelidir.
  • Aşırı sıkı iç çamaşır ve kıyafetler tercih edilmemelidir.
  • Menstrüel dönemde pedler sıklıkla değiştirilmeli koton natürel pamuksu yüzeyli pedler tercih edilmelidir.
  • Mantar enfeksiyonu sık tekrarlıyorsa karbonhidrat tüketimi kısıtlanmalı, mayalı, paketli  yiyecekler,asitli şekerli içecekler tüketilmemelidir.