Vajinal Kaşıntı Nedir, Nasıl Geçer?
- Anasayfa
- Vajinal Kaşıntı Nedir, Nasıl Geçer?
Vajinal Akıntı Nedir, Nasıl Geçer?
Vajinal Kaşıntı Neden Olur, Nasıl Geçer?
İdrar Kaçırma Nedenleri Ve Tedavisi
Doğum Sonrası Yırtıkların Tedavisi Var Mıdır?
Adet Düzensizliği Nedir, Tedavisi Var Mıdır?
Rahim Ağzı Kanser Taramaları Nelerdir?
Laparoskopi Yöntemi Ile (Kapalı Ameliyat) Hangi Ameliyatlar Yapılır?
Yumurtalık Kistleri Nedir, Hangileri Tehlikelidir?
Çikolata Kisti (Endometriozis) Bulguları Ve Tedavisi
Spiral (Rahim İçi Araç) Çeşitleri Nelerdir?
Cinsel İlişkiden Sonra Gebe Kalmamak İçin Neler Yapılmalı?
Aşkan, Yeni Meram Cd. NO:156, 42090 Meram/Konya
-
Pzts - Cuma 08:30 - 17:00
-
Cumartesi 08:30 - 18:00
-
Pazar Kapalı
Vajinal Kaşıntı Neden Olur?
Vajinal kaşıntı, kadınların karşılaşabileceği bir rahatsızlık ve ciddiye alınması gereken bir durumdur. Vajinada meydana gelen kaşıntı genellikle cildin tahriş veya enfeksiyondan kaynaklanan bir yanıtı olarak ortaya çıkar. Vajinal kaşıntı, genital bölgedeki birçok faktörün etkisiyle meydana gelebilir. Bu faktörler arasında mantar enfeksiyonları, bakteriyel enfeksiyonlar, alerjik reaksiyonlar, cilt tahrişi, hormon değişiklikleri, menopoz, hamilelik ve cinsel temas yer almaktadır. Vajinal kaşıntıya sebep olan bazı nedenler aşağıda maddeler halinde detaylı bir şekilde açıklanmıştır.
- Mantar Enfeksiyonları: Vajinal mantar enfeksiyonları, kadınların karşılaştığı en yaygın enfeksiyonlardan biridir. Kadınlarda meydana gelen mantar enfeksiyonu genellikle kaşıntı, yanma ve ağrı gibi belirtilere neden olur. Bunun yanı sıra beyaz, yoğun bir akıntıya da neden olabilir.
- Bakteriyel Enfeksiyonlar: Vajina normalde farklı bakteri türlerine ev sahipliği yapar. Fakat bazı bakterilerin aşırı çoğalması sonucu bakteriyel enfeksiyonlar meydana gelebilir. Bu enfeksiyonlar genel olarak kaşıntı, yanma, kızarıklık ve kötü koku gibi belirtilere neden olur. Bakteriyel enfeksiyonlar genel olarak cinsel temas yoluyla yayılmaktadır.
- Alerjik Reaksiyonlar: Bazı kadınların vajinal bölgesine temas eden sabunlar, deterjanlar, hijyenik pedler veya prezervatifler gibi şeylere alerjik reaksiyon gösterebilirler. Bu alerjik reaksiyonlar genel olarak kaşıntı, kızarıklık ve şişlik gibi belirtilere neden olur.
- CiltTahrişi: Cilt tahrişi vajinal bölgedeki cildin sürtünme, sıcaklık veya nemi artan bir şekilde yanıt vermesi sonucu oluşabilir. Bundan dolayı vajinada kaşıntı, yanma ve kızarıklık gibi belirtilere neden olabilir.
- HormonDeğişiklikleri: Hormon değişiklikleri, vajinal bölgedeki cildin daha ince ve kuru hale gelmesine neden olabilir. Bu durum, kaşıntı ve tahrişe neden olabilir. Hormon değişiklikleri genel olarak menopoz veya hamilelik dönemlerinde görülür.
- Menopoz: Menopoz dönemi, kadınların vajinal bölgesinde değişikliklere neden olabilir. Östrojen seviyelerindeki düşüş, vajina duvarlarının daha ince ve kuru hale gelmesine neden olabilir. Bu durum ile birlikte vajinada kaşıntı ve tahriş olabilmektedir.
- Hamilelik: Hamilelik dönemi, kadınların hormonlarında değişikliklere neden olur. Bundan dolayı hamilelik döneminde vajinal bölgede cilt daha hassas olabilir. Böylece vajinada kaşıntı olabilmektedir.
Yanda bulunan butona tıklayarak, jinekoloji ile ilgili daha fazla yazımıza ve faydalı bilgilere ulaşabilirsiniz.
Vajinal Kaşıntı Nasıl Geçer?
Vajinal kaşıntı durumu birçok kadının başına gelen sorunlar arasında yer almaktadır. Eğer geçmek bilmeyen bir vajinal kaşıntıya sahipseniz uzman bir doktora başvurmanızı öneririz. Doktorunuz vajinal kaşıntınızın sebebini bularak bu duruma uygun bir tedavi başlatacaktır. Doktorunuz tedavide genel olarak mantar ilaçları, antibiyotik ilaçlar, menopoza bağlı kaşıntıları önlemek için kremler gibi yöntemler kullanarak tedaviyi sürdürecektir.