Rahim Ağzı Kanser Taramaları Nelerdir?
- Anasayfa
- Rahim Ağzı Kanser Taramaları Nelerdir?
Vajinal Akıntı Nedir, Nasıl Geçer?
Vajinal Kaşıntı Neden Olur, Nasıl Geçer?
İdrar Kaçırma Nedenleri Ve Tedavisi
Doğum Sonrası Yırtıkların Tedavisi Var Mıdır?
Adet Düzensizliği Nedir, Tedavisi Var Mıdır?
Rahim Ağzı Kanser Taramaları Nelerdir?
Laparoskopi Yöntemi Ile (Kapalı Ameliyat) Hangi Ameliyatlar Yapılır?
Yumurtalık Kistleri Nedir, Hangileri Tehlikelidir?
Çikolata Kisti (Endometriozis) Bulguları Ve Tedavisi
Spiral (Rahim İçi Araç) Çeşitleri Nelerdir?
Cinsel İlişkiden Sonra Gebe Kalmamak İçin Neler Yapılmalı?
Aşkan, Yeni Meram Cd. NO:156, 42090 Meram/Konya
-
Pzts - Cuma 08:30 - 17:00
-
Cumartesi 08:30 - 18:00
-
Pazar Kapalı
Rahim Ağzı Kanser Taraması Nasıl Yapılır?
Rahim ağzı kanseri, kadınlar için önemli ve tehlike bir sağlık sorunudur. Rahim ağzı kanseri erken teşhis edildiğinde tedavi şansı yüksektir. Bu kanser türü özellikle cinsel yolla bulaşan HPV enfeksiyonu ile ilişkilidir. Bundan dolayı kadınların düzenli olarak rahim ağzı kanseri taramaları yaptırmaları önerilmektedir. Rahim ağzı kanseri taramaları HPV testi, Pap smear testi ve biyopsi gibi yöntemlerle yapılmaktadır. Bu yöntemler aşağıda maddeler halinde detaylı olarak açıklanmıştır.
- HPV Testi:HPV testi, rahim ağzı kanseri taramasında kullanılan bir testtir. Günümüzde çok yaygın olan bu test, HPV enfeksiyonlarının varlığını tespit etmek için kullanılır. HPV enfeksiyonları, rahim ağzı kanserinin en yaygın nedenidir. HPV testi, normal smear testleri yapılmadan da uygulanabilir. Yapılan test ile birlikte rahim ağzı hücrelerindeki DNA incelenir. İncelenen sonuçlarda HPV DNA’sı bulunursa hasta, smear testi yaptırması gerekmektedir.
- Pap Smear Testi:Pap Smear testi bir jinekolog tarafından rahim ağzından hücre örnekleri alınarak yapılan bir testtir. Alınan bu örnekler laboratuvara gönderilir ve kanser öncesi hücreler veya kanser hücreleri olup olmadığı incelenir. Bu test sırasında, jinekolog rahim ağzındaki hücrelerin görünümüne ve özelliklerine detaylı olarak bakar. Smear testi sonucunda normal hücrelerin yanı sıra kanser öncesi hücreler veya kanser hücreleri de tespit edilebilir. Eğer böyle bir durum ile karşı karşıya kalırsanız doktorunuz sizlere gerekli bilgilendirmeleri yapacaktır.
- Biyopsi: Yaptırmış olduğunuz Pap smear testinde anormal hücreler bulunursa, doktorunuz rahim ağzı biyopsisini önerebilir. Yapılan bu testte uzman bir jinekolog tarafından rahim ağzından küçük bir doku örneği alınır ve laboratuvara gönderilir. Biyopsi sonucunda, kanser hücreleri veya kanser öncesi hücreler tespit edilebilir. Bunun sonucunda doktorunuz en kısa sürede tedaviye başlayacaktır ve sizlere gerekli olan bilgileri verecektir.
Yanda bulunan butona tıklayarak, jinekoloji ile ilgili daha fazla yazımıza ve faydalı bilgilere ulaşabilirsiniz.
Rahim Ağzı Kanser Taramaları Nelerdir?
Rahim ağzı kanseri, kadınların üreme sağlığı açısından büyük bir tehdit oluşturan kanser türüdür. Her yıl dünya genelinde binlerce kadın rahim ağzı kanseri teşhisi almaktadır. Bu teşhisi alan kadınlarda erken teşhis oldukça önemlidir. Erken teşhisten sonra rahim ağzı kanseri tedavisi ile hastalığın ilerlemesi büyük bir ölçüde önlenebilmektedir. Bu nedenle, rahim ağzı kanseri taramaları oldukça önemlidir. Bu taramalar, kanserin erken dönemde teşhis edilmesini ve tedavisinin daha başarılı olmasını sağlamaktadır. Bu içeriğimizde, rahim ağzı kanseri taramalarının ne olduğu, kimlere önerildiği ve bu testler hakkında detaylı bilgilere yer vereceğiz.