Laparaskopi ile Myom Ameliyatı Nedir?
- Anasayfa
- Laparaskopi ile Myom Ameliyatı Nedir?
Vajinal Akıntı Nedir, Nasıl Geçer?
Vajinal Kaşıntı Neden Olur, Nasıl Geçer?
İdrar Kaçırma Nedenleri Ve Tedavisi
Doğum Sonrası Yırtıkların Tedavisi Var Mıdır?
Adet Düzensizliği Nedir, Tedavisi Var Mıdır?
Rahim Ağzı Kanser Taramaları Nelerdir?
Laparoskopi Yöntemi Ile (Kapalı Ameliyat) Hangi Ameliyatlar Yapılır?
Yumurtalık Kistleri Nedir, Hangileri Tehlikelidir?
Çikolata Kisti (Endometriozis) Bulguları Ve Tedavisi
Spiral (Rahim İçi Araç) Çeşitleri Nelerdir?
Cinsel İlişkiden Sonra Gebe Kalmamak İçin Neler Yapılmalı?
Aşkan, Yeni Meram Cd. NO:156, 42090 Meram/Konya
-
Pzts - Cuma 08:30 - 17:00
-
Cumartesi 08:30 - 18:00
-
Pazar Kapalı
Kapalı Miyom Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Miyonların alınması, tıp dilinde Myomektomi olarak geçer. Myomektomi, 3 farklı teknikle yapılabilir. Bu teknikle yapılan cerrahi operasyonlardan biri açık miyom ameliyatı (Laparotomi), diğer ikisi kapalı myom ameliyatı olarak tanımlanır.
Hastanın cildinde büyük kesilerin açılmadığı, myomlara cerrahi aletlerle ulaşıldığı bir yöntem olan kapalı miyom ameliyatı kapsamında, Laparoskopik ya da Histeroskopik tekniklerinden biri tercih edilir. Hangi tekniğin kullanılacağında miyomun büyüklüğü ile rahimde yerleşmiş olduğu konum belirleyicidir.
Öte yandan, 15 cm’e kadar olan ve sayısı 4’ü geçmeyen miyomların alınmasında kapalı miyom ameliyatı tercih edilir. Hasta genel anestezi altındayken yapılan kapalı miyom ameliyatları, hastadan hastada değişmekle birlikte yaklaşık 1 saat ila 2 saat aralığında sürer.
Laparoskopik Myomektomi ile açık miyom ameliyatının tamamlanma süresi aynıdır (1-2 saat). Histeroskopik Myomektomi ise bu sürenin yarısı kadar bir sürede tamamlanır. Her iki kapalı miyom ameliyatının da süresini uzatan durumlar ise miyomun büyüklüğü, konumu ve sayısı ile karın içindeki yapışıklık mevcudiyetidir.
Yanda bulunan butona tıklayarak, kapalı cerrahi ile ilgili daha fazla yazımıza ve faydalı bilgilere ulaşabilirsiniz.
Kapalı Miyom Ameliyatının Avantajları Nelerdir?
Rahmini korumak isteyen ve cerrahi olarak rahim alınması gerekliliği olmayan kadınlarda en yaygın kullanılan miyom çıkarma yöntemi kapalı ameliyattır. Bu cerrahi takiben 5-6 ay sonra gebe kalınması uygundur.
Laparoskopi’de açılan kesiler çok küçük olduğundan açık myom ameliyatına kıyasla iyileşme süresi çok daha kısadır (birkaç gün ila 2 hafta) ve kesi yeri izi estetik kaygı yaratacak seviyede olmaz. Bu özellikleri sebebiyle bakımı çok daha kolay olduğundan kilosu fazla hastalar için de tercih sebebidir. Kapalı miyom ameliyatını deneyimli bir cerrah yapıyorsa çok büyük miyomlardan dahi kurtulmak mümkündür.
Bu yöntemde daha az kanama ve fıtık riski vardır. Batın duvarının kesilmemesi ve bağırsakların dışarıyla temasını olmaması sebebiyle bağırsakta tıkanıklık yaşanmaz. Karın içi yapışıklıklar görülmesi ise oldukça azdır. Laporoskopi’de Laparotomi (açık ameliyat) sonrasında yaşanan ağrılara göre hasta daha az ağrı hisseder ve hastadan hastaya değişmekle birlikte taburcu işlemleri ya aynı gün ya da 1-2 gün içerisinde yapılır.
Histeroskopik Myomektomi’de ise iyileşme süresi azami bir hafta olup hastanın ameliyat sonrası sağlık durumu elverişliyse aynı gün içerisinde taburcu edilmesi olasıdır. Kesi açılmadığından enfeksiyon meydana gelmesi beklenmez ve iz oluşmaz.
Enfeksiyon ve hastalık kapma riskinin düşük olduğu her iki yöntemin başarı oranı çok yüksektir. Myomektomi sonrası hastaların yakındıkları şikâyetlerin ortadan kalktığı, normal yaşama hızla döndükleri görülür.