Doç. Dr. Feyza Çintesun

+90 507 942 6042
feyzanur-incesu-cintesun-logo

Rahimde Perde (Septum) Nedir?

Randevu Formu
İletişim Bilgileri
Konum

Aşkan, Yeni Meram Cd. NO:156, 42090 Meram/Konya

Çalışma Saatleri
  • Pzts - Cuma 08:30 - 17:00
  • Cumartesi 08:30 - 18:00
  • Pazar Kapalı

Rahimde Perde Nedir?

Rahim, döllenmeden sonra oluşan embriyonun tutunarak doğuma kadar büyüdüğü ve geliştiği kadın genital organıdır. Septum (bifurkasyonlu uterus; intrauterin peçe) rahmin doğumsal bir anomalisidir ve rahim boşluğunun bir duvar veya perde ile yukarıdan aşağıya bölünmesine verilen isimdir. Rahim boşluğundaki bu fazla doku rahmin iç hacmini daralttığı için önemlidir. Şiddeti (hafif, orta, derin) rahim boşluğundaki septumun (çadırın) derinliğine yani rahmin dibine ne kadar indiğine göre sınıflandırılır.

Rahimde Perde Neden Olur?

Rahimde perde oluşumu doğuştan gelen bir sorundur. Bebek anne karnında gelişirken çift boynuzlu olarak gelişmeye başlayan rahim birleşerek normal gelişim evresine geçer, çekirdek eriyip tek boşluklu ters üçgen şeklinde bir rahim halini alır. Tüpler uterusun her iki yanından uzanır ve bir ucu karın boşluğuna açılır. Bununla birlikte, bazen, iki uterus boynuzunun füzyonu sırasında, ara dokuların füzyonu tamamlanmaz ve kısmi düzeyde artık doku kalabilir.

Kapalı cerrahi ile ilgili daha fazla içeriğe ulaşın

Yanda bulunan butona tıklayarak, kapalı cerrahi ile ilgili daha fazla yazımıza ve faydalı bilgilere ulaşabilirsiniz.

Rahimde Perde Tanısı Nasıl Konur?

Vajinal ultrason ile tanı koymak kolaydır. Tubal film (HSG) de tanıda yardımcıdır. Ancak HSG ile septum/bikornus (iki boynuzlu uterus; ameliyat yapılmaz) ayırıcı tanısı yapılamaz. Bu nedenle, tubal açıklığın değerlendirilmesi gerekli değilse, tanıyı doğrulamak için bir HSG’ye gerek yoktur. Ultrason ile rahimde septum olduğu düşünülen hastalarda histereskopi yapılarak hem tanı hem de tedavi kesinleştirilebilir.

rahimde-perde-tanisi-nasil-konur
rahimdeki-perde-nasil-tedavi-edilir

Rahimdeki Perde Nasıl Tedavi Edilir?

Rahim içinde septum (örtü) varsa rahim dışından kesi yapılmadan histereskopi adı verilen bir işlemle perde kesilebilir. Histereskop ile rahim ağzının doğal ağzından vajinal yoldan girilir ve cihazın ucundaki kamera rahim boşluğunu görselleştirerek perdenin boyutunu anlar. Daha sonra histeroskopun üzerindeki gelişmiş cihazlarla perde kesilir. Kesim makas, elektrik veya lazer ile yapılabilir. En çok kabul gören yöntem elektrikle kesmedir.