Gebelikte Beslenme
- Anasayfa
- Gebelikte Beslenme
Vajinal Akıntı Nedir, Nasıl Geçer?
Vajinal Kaşıntı Neden Olur, Nasıl Geçer?
İdrar Kaçırma Nedenleri Ve Tedavisi
Doğum Sonrası Yırtıkların Tedavisi Var Mıdır?
Adet Düzensizliği Nedir, Tedavisi Var Mıdır?
Rahim Ağzı Kanser Taramaları Nelerdir?
Laparoskopi Yöntemi Ile (Kapalı Ameliyat) Hangi Ameliyatlar Yapılır?
Yumurtalık Kistleri Nedir, Hangileri Tehlikelidir?
Çikolata Kisti (Endometriozis) Bulguları Ve Tedavisi
Spiral (Rahim İçi Araç) Çeşitleri Nelerdir?
Cinsel İlişkiden Sonra Gebe Kalmamak İçin Neler Yapılmalı?
Aşkan, Yeni Meram Cd. NO:156, 42090 Meram/Konya
-
Pzts - Cuma 08:30 - 17:00
-
Cumartesi 08:30 - 18:00
-
Pazar Kapalı
Gebelik Döneminde Beslenme
Gebe olan kadınların endişe duydukları konular arasında beslenme gelmektedir. Gebelik döneminde birçok kadın bebeğinin gelişimi için doğru ve dengeli bir şekilde beslenemediğini düşünmektedir. Oysa ki böyle endişeler duymak çoğu zaman gereksiz olmaktadır. Çünkü gebelik döneminde yaşanılan bulantı ve kusmalar ile iştahsızlık durumu da beraberinde gelmekte olup ilk aylarda gebe olan kişinin doğal olarak kilo almaması normal olabilmektedir.
Gebe olanların ellerine diyet listelerinin verilmesini istemedikleri yiyeceklerin zorla diyete uymak için yedirtmenin hiçbir anlamı ve geçerliliği bulunmamaktadır. Gebelik döneminde bazı özel durumlarda bu tür diyetler ancak konunun uzmanı diyetisyen kişiler tarafından hastanın durumu göz önünde bulundurularak, uzman doktorun yaptığı öneriler doğrultusunda diyetler hazırlanmalıdır ve bu diyetler her bir bireye özel olarak hazırlanmalıdır.
Gebelik döneminde en önemli konular arasında annenin gebelik dönemi öncesinde yeteri kadar beslenmesi, gerekli besinleri depolamasıdır. Çünkü bebek, annenin vücudunda bulunduğu besin yedeklerinden ve gebelik boyunca tükettiği yiyeceklerden kendisi için uygun olanı seçerek beslenir ve gelişimini devam ettirir. Gebelik döneminde gebelerin alacağı ideal kilo başlangıç kilolarına göre değişiklik göstermektedir. Gebelik başlangıcında vücut kitlen indeksi ortalamadan daha yüksek olanlar az, vücut kitle indeksi düşük olanlar ise biraz daha fazla kilo alma eğilimdedirler. Normal kiloya sahip bir annenin gebelik döneminde ek olarak 20 gram civarı protein, 15-20 mg civarında demir, 500 mg civarında kalsiyum ve ortalama olarak 300 kalorilik enerji alması gerekmektedir. Bu miktarlar gebelik döneminde bir anne için oldukça ideal görünmektedir.
Yanda bulunan butona tıklayarak, gebelik ve doğum ile ilgili daha fazla yazımıza ve faydalı bilgilere ulaşabilirsiniz.
Gebelikte Beslenme
Hamilelik süreci, anne adayları için oldukça hassas bir dönemdir. Bu süreçte anne adaylarının sağlıklı ve dengeli bir beslenme programı takip etmeleri, hem kendi sağlıkları hem de bebeğin sağlığı için son derece önemlidir. Hamilelik döneminde beslenme programı, bebeğin sağlıklı gelişimi ve annenin vücudundaki değişikliklerin karşılanması için özenle hazırlanmalıdır. Bu içeriğimizde gebelik dönemindeki beslenme durumu hakkında bilgiler vereceğiz.
[ÖRNEK] Gebelik Döneminde Beslenme Menüsü
Bu menü tamamen örnek olarak verilmiştir. Bu menüyü inceleyerek gebelik döneminde yapılan beslenme menüsü hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.
SABAH
- 1 adet yumurta
- 1 dilim ekmek
- 5-6 adet zeytin veya fındık
- 1 adet domates
- 1 adet salatalık
- Yeşillik (maydanoz, dereotu)
ARA ÖĞÜN
- 1 adet meyve
- 1 bardak ayran
ÖĞLE
- 1 dilim ekmek
- 1 bardak ayran veya 1 kase yoğurt
- 1 porsiyon salata
- 1 porsiyon makarna veya pilav
- 1 porsiyon içerisinde et bulunan kurubaklagil içeren yemek
ARA ÖĞÜN
- 1 dilim ekmek
- Domates veya salatalık
- 1 dilim peynir
- 1 adet meyve
AKŞAM
- 1 porsiyon sebzeli et yemeği
- 1 bardak ayran
- 1 porsiyon salata
- 1 dilim ekmek