Miyomlar Nasıl Bulgu Verir?
- Anasayfa
- Miyomlar Nasıl Bulgu Verir?
Vajinal Akıntı Nedir, Nasıl Geçer?
Vajinal Kaşıntı Neden Olur, Nasıl Geçer?
İdrar Kaçırma Nedenleri Ve Tedavisi
Doğum Sonrası Yırtıkların Tedavisi Var Mıdır?
Adet Düzensizliği Nedir, Tedavisi Var Mıdır?
Rahim Ağzı Kanser Taramaları Nelerdir?
Laparoskopi Yöntemi Ile (Kapalı Ameliyat) Hangi Ameliyatlar Yapılır?
Yumurtalık Kistleri Nedir, Hangileri Tehlikelidir?
Çikolata Kisti (Endometriozis) Bulguları Ve Tedavisi
Spiral (Rahim İçi Araç) Çeşitleri Nelerdir?
Cinsel İlişkiden Sonra Gebe Kalmamak İçin Neler Yapılmalı?
Aşkan, Yeni Meram Cd. NO:156, 42090 Meram/Konya
-
Pzts - Cuma 08:30 - 17:00
-
Cumartesi 08:30 - 18:00
-
Pazar Kapalı
Miyomlar Nasıl Bulgu Verir?
Günümüzde birçok kadında sık rastlanan kadın hastalıkları arasında miyomlar yer almaktadır. Miyomlar rahmin kas tabakasından kaynaklanan tümörlerdendir. Miyomlar kadınlarda ergenlik-genç erişkinlik dönemlerinde nadir olarak oluşmaktadır. Miyomlar 30-40 yaş arasında olan kadınlarda daha sık görülmektedir.
Kadınlarda genel olarak hormonel durumlardan kaynaklanan miyomlar, menopoz sonrasında küçülme eğilimine girmekle birlikte, menopoz döneminden sonra büyüme gösteren miyomların kötü huylu dönüşüme girmiş olabilmesinden dolayı uzman doktorlar tarafından takibe alınması gerekmektedir. Miyomlara neyin kesin olarak sebep olduğu bilinmemekle birlikte miyomların 1000’de 1 olasılık ile birlikte kanserleşme riski bulunmaktadır.
Yanda bulunan butona tıklayarak, jinekoloji ile ilgili daha fazla yazımıza ve faydalı bilgilere ulaşabilirsiniz.
Miyomların Belirtileri Nelerdir?
Miyomlar, rahimdeki kas dokusundan kaynaklanan iyi huylu tümörlerdir. Miyomların boyutu, sayısı ve konumu kişiden kişiye bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Bazı kadınlar miyomların varlığını fark etmeyebilirken bazı kandırlar ise ciddi semptomlar yaşayabilir. Miyomların belirtileri aşağıda maddeler halinde listelenmiştir.
- Sık idrara çıkma:Büyük miyomlar, idrar yollarına baskı yaparak sık idrara çıkma hissine neden olabilir.
- Uzun süreli adet kanamaları:Miyomlar, adet kanamalarını uzatabilir ve kanamanın yoğunluğunu arttırabilir.
- Karın alt bölgesinde ve kasıklarda ağrı:Miyomlar, karın alt bölgesinde ve kasıklarda ağrıya neden olabilir.
- Kabızlık:Miyomlar, kalın bağırsak üzerinde baskı yaparak kabızlığa neden olabilir.
- Cinsel ilişki sırasında ağrı:Miyomlar, rahimdeki yerleşim yerlerine bağlı olarak cinsel ilişki sırasında ağrıya neden olabilir.
- Kansızlık:Miyomlar aşırı kanama nedeniyle kansızlığa sebep olabilir.
Miyomlar, bazen ciddi sorunlara neden olabilir ve tedavi gerektirebilir. Eğer yukarıdaki semptomlardan birkaçını yaşıyorsanız doktorunuzla konuşmanız önemlidir.
Miyomlar Nasıl Tedavi Edilir?
Miyomların tedavi edilmesi için birçok yöntem ve yol bulunmaktadır. Aşağıda maddeler halinde miyomların nasıl tedavi edileceği hakkında bilgiler verilmiştir.
- İzlem ve Gözlemleme: Miyomlar genellikle belirtiler olmadan izlenebilirler. Bazı miyomlar büyüyebilir fakat zaman içinde bazıları küçülebilir veya sabit kalabilir. Bundan dolayı küçük ve belirtilere neden olmayan miyomlarda doktorlar hastaları izlemeyi tercih etmektedirler.
- İlaç Tedavisi: Miyomların tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar miyomların büyümesini yavaşlatmak ve belirtileri hafifletmek için kullanılabilir.
- Cerrahi Tedavi: Miyomlar, cerrahi yollarla çıkarılabilir. Cerrahi tedavi miyomların sayısına, boyutuna ve konumuna bağlı olarak değişebilir.
Tedavi yöntemi seçenekleri miyomların boyutu, konumu, sayısı, hastanın yaşam tarzı ve sağlık durumu gibi birçok faktöre bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Bundan dolayı miyomlu hastaların tedavi seçenekleri hakkında doktorlarıyla konuşmaları önemlidir.