Gebelik Belirtileri Nelerdir
- Anasayfa
- Gebelik Belirtileri Nelerdir
Vajinal Akıntı Nedir, Nasıl Geçer?
Vajinal Kaşıntı Neden Olur, Nasıl Geçer?
İdrar Kaçırma Nedenleri Ve Tedavisi
Doğum Sonrası Yırtıkların Tedavisi Var Mıdır?
Adet Düzensizliği Nedir, Tedavisi Var Mıdır?
Rahim Ağzı Kanser Taramaları Nelerdir?
Laparoskopi Yöntemi Ile (Kapalı Ameliyat) Hangi Ameliyatlar Yapılır?
Yumurtalık Kistleri Nedir, Hangileri Tehlikelidir?
Çikolata Kisti (Endometriozis) Bulguları Ve Tedavisi
Spiral (Rahim İçi Araç) Çeşitleri Nelerdir?
Cinsel İlişkiden Sonra Gebe Kalmamak İçin Neler Yapılmalı?
Aşkan, Yeni Meram Cd. NO:156, 42090 Meram/Konya
-
Pzts - Cuma 08:30 - 17:00
-
Cumartesi 08:30 - 18:00
-
Pazar Kapalı
Gebelik Belirtileri
Gebelik, bir kadının hamile kalmasıyla başlayan ve doğumla sonuçlanan süreçtir. Bu süreçte, anne adayının vücudu, bebeğin sağlıklı bir şekilde büyümesi için gerekli olan hormonları üretir ve bebeğin doğumunu hazırlar. Aynı zamanda, anne adayının fiziksel ve duygusal değişiklikler de yaşar. Vajinal akıntı artışı, implantasyon kanaması veya lekelenmesi (her kadında görülmez),mide bulantısı, sık idrara çıkma ihtiyacı, yorgunluk ve uyku hali, ruh halinde değişiklikler, karın ve kasıkta kramp şeklinde ağrılar, göğüs hassasiyeti ve şişkinlik hissi gebeliğin ilk belirtilerinden sayılabilir. Aşağıda bu belirtileri daha kapsamlı açıklayacağız.
- Mide Bulantısı ve Kusma: Hamileliğin ilk aylarında hormon dalgalanmaları, bebek için gereken besin maddelerine karşı değişen tercihler ve gebelikle birlikte artan mide asiditesi nedeniyle mide bulantısı ve kusma görülebilir. Ancak bu belirtiler genellikle hamileliğin ilk 3-4 ayında düzelir.
- Hassas Göğüsler ve Daha Koyu Meme Uçları: Hamilelikte vücuttaki hormon dalgalanmaları nedeniyle göğüsler hassaslaşabilir ve göğüs uçları daha koyu hale gelebilir.
- Koku ve Tat Alma Duyusunda Değişiklik: Hamileliğin başlangıcındaki hormon dalgalanmaları nedeniyle koku ve tat alma duyularında değişiklikler olabilir. Bazı kokular ve yiyecekler hamileliğin başlamasından sonra daha rahatsız edici hale gelebilir.
- Karın Krampları, Akıntı ve Kanama: Hamileliğin başlamasından sonra uterusun büyümesi ve plasentanın oluşması nedeniyle kas krampları, hafif kanamalar ve akıntı görülebilir. Ancak kanama ve ağrı varlığında hemen doktora başvurulması gerekir.
- Aşırı Yorgunluk Hissi: Hamileliğin erken dönemlerinde vücuttaki hormon dalgalanmaları, bulantılar ve varsa kansızlık nedeniyle aşırı yorgunluk ve uykuya meyil hali ortaya çıkabilir.
- Ruh Halinde Farklılıklar: Hamileliğin başlamasındaki hormon dalgalanmaları, stres ve kaygı gibi faktörler nedeniyle ruh hali değişiklikleri ortaya çıkabilir.
- Şişkinlik veya Kabızlık: Hamileliğin erken dönemlerinde progesteron hormonundaki artış nedeniyle gaz, şişkinlik ve kabızlık görülebilir.
- Uyku Düzeninde Bozukluk: Hamileliğin ilerleyen dönemlerinde uterusun büyümesi, idrar sıklığındaki artış ve hormonal değişiklikler nedeniyle uykusuzluk görülebilir.
- Sık Şekilde İdrar Yapma: Hamileliğin ilerleyen dönemlerinde uterusun büyümesi ve bebeğin ağırlığının artması, idrar kesesine baskı yapabilir ve sık idrara çıkma dürtüsüne neden olabilir.
- Yemek İçin Çok Daha Fazla İstek ve Normal Dışı Yemek İstekleri: Hamileliğin başlamasıyla birlikte hormon dalgalanmaları ve bebek için gereken besin maddelerine karşı değişen tercihler nedeniyle yemek için istek ve olağandışı istekler ortaya çıkabilir.
- Cilt Bölgesinde Meydana Gelen Değişiklikler: Hamilelik sırasında neredeyse tüm kadınlarda farklı şekillerde de olsa ciltte renk değişikliği ve lekelenme görülür. Bu durum esmer tenli kişilerde daha yoğun olarak oluşur. Hamilelikte artan hormonların deriye rengini veren “melanosit” denilen hücreleri uyarması sonucu ortaya çıkar.
- Unutkanlık:Hamilelikte progesteron ve kortizol isimli hormonlardaki artış nedeniyle unutkanlık olabilir.Yine hamilelikteki uykusuzluk da unutkanlığa sebep olur.
Yanda bulunan butona tıklayarak, gebelik ve doğum ile ilgili daha fazla yazımıza ve faydalı bilgilere ulaşabilirsiniz.
Gebelik Belirtileri Nelerdir
Gebelik, bir kadının hamile kalmasıyla başlayan ve doğumla sonuçlanan süreçtir. Bu süreçte, anne adayının vücudu, bebeğin sağlıklı bir şekilde büyümesi için gerekli olan hormonları üretir ve bebeğin doğumunu hazırlar. Aynı zamanda, anne adayının fiziksel ve duygusal değişiklikler de yaşar. Gebelik, birçok kadın için hayatının en önemli ve anlamlı dönemlerinden biridir. Bu içeriğimizde gebe olduğunu düşünene ve kendisinde gebelik belirtileri olup olmadığı konusunda tereddüt eden kişiler için gebelik belirtilerini paylaşacağız.