Doç. Dr. Feyza Çintesun

+90 507 942 6042
feyzanur-incesu-cintesun-logo

Tüp Bebek Tedavisi Aşamaları

Randevu Formu
İletişim Bilgileri
Konum

Aşkan, Yeni Meram Cd. NO:156, 42090 Meram/Konya

Çalışma Saatleri
  • Pzts - Cuma 08:30 - 17:00
  • Cumartesi 08:30 - 18:00
  • Pazar Kapalı
tup-bebek-tedavisi-asamalari

Tüp Bebek Tedavisi Aşamaları

Tüp bebek tedavisi, çiftlerin doğal yollarla hamile kalamaması durumunda kullanabilecekleri bir yöntemdir. Bu tedavinin amacı, çiftin üreme hücrelerinin laboratuvar ortamında birleştirilmesi ve bu birlikteliğin doğurması amaçlanan rahme yerleştirilmesidir. Tüp bebek tedavisi, adet döngüsü ve ovulasyon (yumurtlama) sürecini takip ederek yapılır ve bu süreçte hastanın hormonal düzeni de kontrol edilir. Bu içeriğimizde tüp bebek yaptırmak isteyen kişilerin tüp bebek tedavisi aşamaları hakkında bilgi sahibi olması için önemli bir içerik sunacağız.

  • Ön Görüşme: Tüp bebek tedavisi almak isteyen kişiler ilk önce doktor ile ön görüşme yapması gerekmektedir. Anne ve baba adaylarının, tedavi alacakları doktor ile yapacağı ilk görüşme doktor ve anne babalar için oldukça önemlidir. Bu görüşme ile birlikte çiftin geçmiş deneyimleri, tüp bebek yaptırmaya nasıl karar verdikleri daha önceden çiftin yaptırmış olduğu testler ve tahliller hakkında bir görüşme sağlanır.
  • Muayene ve Test Süreci: Ön görüşme başarı ile tamamlandıktan sonra muayene ve test sürecine geçilmektedir. Bu aşamada doktor, anne adayını muayene ederek her iki eşten de birtakım testler yaptırmasını istemektedir. Bu testler; kadında yumurtaların ve rahim durumu ile ilgili, erkekte ise sperm kalitesi ve spermin kalite durumu ile ilgilidir. Doktor bu muayene ve test sürecinden sonra çift hakkında daha detaylı bilgiye sahip olacaktır.
  • Yumurta Üreminin Artırılması: Tüp bebek tedavisi için ön hazırlık aşaması tamamlandıktan sonra; kadının adet olacağı dönemin 2. veya 3.günün gelmesi beklenmektedir ve bu günlerde tüp bebek tedavisine başlanır. Bu süreçte; anne adayının 8-10 gün arasında doktorun vermiş olduğu hormon iğnelerini kullanması gerekmektedir.
  • Düzenli Olarak Kontrol Yapılması: Doktorun anne adayına vermiş olduğu hormon iğneleri ile gelişen folikül yapının rutin kontrolleri yapılır ve bu yapının olması gereken seviyeye ulaşması için takip yapılmaktadır.
  • Çatlatma İğnesi: Anne adayına yapılan hormon takviyesinden sonra, çatlatma iğnesi kullanılarak yumurtaların 34-46 saat içinde olgunlaşması sağlanmaktadır. Yapılan bu iğne yumurta toplama işlemi için uygun saatlin belirlenmesine büyük oranda yardımcı olacaktır. Bundan dolayı bu iğnenin planlanan saat de yapılması önemlidir.
  • Yumurta Toplama Zamanı: Çatlama iğnesi yapıldıktan sonra 34-36 saat içinde olgunlaşan yumurtalar ameliyat ortamında toplanmaktadır. Bu yapılan işleme “OPU” denmektedir.
  • Erkekten Sperm Alınması ve Embriyo Oluşturma: OPU işleminden sonra baba adayından sperm alınır. Baba adayından alınan spermler kontrol edilir ve sağlıklı olan spermler anne adayının yumurtalarına enjekte edilir ve böylece embriyolar oluşturulmuş olacaktır.
  • Embriyo Takibi: Spermle döllenen yumurtalar embriyoya dönüşmektedir. Bu embriyolar takip edilir ve en kaliteli olanlar seçilir.
  • Embriyo Transfer Edilmesi: Embriyo transferi yapılacağı zaman en kaliteli embriyolar tercih edilmektedir. Seçilen bu kaliteli embriyonun anne adayının rahmine transfer edilir.
Tüp bebek ile ilgili daha fazla içeriğe ulaşın

Yanda bulunan butona tıklayarak, tüp bebek ile ilgili daha fazla yazımıza ve faydalı bilgilere ulaşabilirsiniz.